Ha van alkalom, amelyhez a tokaji aszú tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony. Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás révén is, hiszen ha belegondolunk, ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és kiválóan illenek ehhez a bortípushoz. Mint az elmúlt évek adventi időszakában, most is ajánlunk egy aszút és hozzá egy könnyen elkészíthető, finom desszertet.

Fotó: Dancsecs Ferenc

Idei desszertborunk nem más, mint a Babits Pincészet 2017-es, 6 puttonyos aszúja, mely sárgamuskotály és kövérszőlő fajtákból készült. A borhoz a szőlő a Tokaji borvidék különös nevű dűlőjében, a „Poklos”-ban termett. A kiváló adottságú területnek amúgy semmi köze a pokolhoz. Nevét a kiváltságos uradalmi szurokfőző mesterek, az úgynevezett poklosok után kapta. Ők készítették el a hordókészítéséhez szükséges szurkot és a középkorban az ő területeiket kezdték el Poklosnak nevezni. Noha a mesterség rég kihalt, a szőlőföld neve nem változott.

Mivel 6 puttonyos aszúról van szó, természetes, hogy a maradékcukor tartalma magas, egészen pontosan 177,4 g/l, ám komoly savtartalmának köszönhetően (8,38) egyáltalán nem tűnik nehézkesnek. Nagyon jól esik kortyolgatni, ízlelgetni, bele-beleszagolgatni és nézni, ahogy lassan hömpölyög a pohárban. Ízében, illatában azonnal megrohanják érzékszerveinket a muskotályos jegyek, de persze érezni a friss aszúkra oly jellemző baracklekváros, mandarinos, narancshéjas aromákat is, sok-sok mézzel és virágillattal együtt. Krémes, gazdag tétel egy csodás aszús esztendőből, mely nemcsak nagy fehér borokat adott a borvidéknek, hanem lenyűgöző édes borokat is. Érdemes megjegyezni az évszámot és későbbre is betárazni a 2017-es borokból, hiszen nem minden esztendő kényeztet minket ilyen káprázatos aszúkkal.

A bor egyébként tökéletes partner bármelyik gyümölcsös desszerthez, vagy édes szószokkal, brióssal tálalt libamájhoz is. De legjobban mégis egy olyan gyümölcskenyérhez illik, mely telis-tele van aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, egy leheletnyi vaníliával, narancshéjjal, mandulával.

Gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:

10 dkg mazsola (aranymazsolával a legfinomabb)
20 dkg vegyes aszalt gyümölcs (sárgabarack, trópusi gyümölcsök, cukrozott gyömbér, stb.)
2 dkg apróra vágott mandula
15 dkg liszt
3 tojás
csipet só
fél csomag sütőpor
1 kk szódabikarbóna
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
2 ek rum

Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, egy evőkanál lisztben megforgatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A gyümölcskenyér formát kivajazzuk, lisztezzük.
A maradék lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket a sóval kemény habbá verjük. A cukrot és a vaníliáscukrot elkeverjük a vajjal, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. A masszához a tojásfehérje habot a lisztet felváltva hozzákeverjük. A végén az aszalt gyümölcsöket, a mandulát és a rumot is beledolgozzuk. A masszát a formába töltjük, kb. 60 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha nagyon pirulni kezd a teteje, 30 perc után borítsunk rá alufóliát.

A Babits Pincészet 2017-es, 6 puttonyos aszúja kapható a pincészet vinotékájában, valamint az Auchanban.