Ez a sütemény egyszerűen ellenállhatatlan. Tésztája puha és foszlós, tölteléke pedig – köszönhetően a máknak, a méznek és a citromhéjnak -, illatos, zamatos, és még két nap után is szinte krémes. Reggelire, tízóraira, ebéd után, uzsonnára vagy vacsora helyett is tökéletes, éppen ezért mindig lehet indokot találni arra, hogy miért is vágjunk egy újabb szeletet belőle. Elkészíteni tényleg nem bonyolult, a végeredmény pedig nemcsak finom, de a csigavonalban végigfutó töltelék miatt még látványos is. Ha valaki szereti a mákot, akkor muszáj kipróbálnia. Aztán ha egyszer megkóstolta, úgyis rá fog kattanni, és a következő karácsonykor bejgli helyett is ezt fogja sütni.
Semmiféle cukrász tudást nem igényel az elkészítése. Az alábbi receptben leírt mennyiségeket érdemes megtartani, mert így lesz tökéletes. A tészta egyszerű kelt tészta, vagyis csak össze kell gyúrni a hozzávalókat (a legjobb, ha a robotgép végzi helyettünk), a tölteléket pedig nagyon alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, néhány percig összefőzni. Amikor a tészta megkelt, a töltelék kihűlt, akkor lehet megkenni a tésztát és mehet is a sütőbe.
A recept:
Hozzávalók (egy átlagos méretű, középen lyukas tortaformához/kuglófformához):
Tészta:
315 g liszt
7 g (egy zacskó) szárított élesztő
100 g sótlan vaj
60 ml langyos tej
60 ml langyos víz
1 egész tojás
42 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
Mákos töltelék:
200 g darált mák
100 g cukor
50 g sótlan vaj
25 g durvára darált mandula
120 ml tej
2 evőkanál méz
1 citrom héja
a kenéshez 1 tojás + 2 evőkanál víz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb. 60 percet kelni hagyjuk. Közben a töltelék hozzávalóit – a citromhéj kivételével – összefőzzük (a tejbe először a cukrot és a mézet keverjük, majd ha felolvadtak, mehet hozzá a vaj, a mák és a darált mandula is). A citromhéjat csak akkor adjuk a mákos masszához, ha az már kihűlt. A tésztát elfelezzük, egymás után mindkét felet nagyon vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a mákos töltelékkel. Szorosan feltekercseljük mind a kettőt. Az így kapott két rudat összefonjuk, és a fonatot a kivajazott sütőformába rakjuk. A tetejét megkenjük a tojással, és 200 fokon 40 percig sütjük (20 perc után a tetejét letakarjuk fóliával). Kihűlve szeleteljük.