Eger tipikusan az a hely, ahova bármikor érdemes ellátogatni. Akkor is, ha csak egyetlen napnyi szabadidőnk van és akkor is, ha hosszú hétvégi kikapcsolódásra vágyunk. Egyetlen utazás alkalmával képtelenség is valamennyi nevezetességét, látnivalóját felkeresni, így nyugodtan választhatjuk úticélnak akkor is, ha már korábban jártunk a városban. Kevesen tudják például, hogy itt található Magyarország egyik legszebb könyvtára, melynek küszöbét átlépve azonnal a 18. századba repülünk vissza. Ódon hangulata, gyönyörű faburkolata és az igazán különleges mennyezeti freskója ámulatba ejtő. A könyvtárnak az Eszterházy Károly Egyetem barokk épülete ad helyet, mint ahogy a város legizgalmasabb kiállításának, a „Varázstoronynak” is. Ha valaha is azt gondoltuk, hogy a fizika vagy a csillagászat borzasztóan unalmas tudományok, itt tuti, hogy rácáfolnak erre. Saját magunk végezhetünk kísérleteket, emellett nézegethetünk fura napórákat, antik távcsöveket, periszkópokat, sőt, még egy kétszáz éves „kandi kamerát” is kipróbálhatunk. A Varázstoronyba már csak azért is el kell látogatnunk, mert Eger legszebb panorámája épp az egyik teraszáról tárul elénk.

A főegyházmegyei könyvtár és a Varázstorony látogatásának megtervezését mindenképpen otthonról, a számítógép előtt ülve kell elkezdeni, ugyanis ezek az intézmények nincsenek mindig nyitva a nagyközönségnek. A járványügyi veszélyhelyzet előtt például a könyvtár barokk termébe csak naponta egyszer, 11 órakor lehetett belépni, vezetett túra keretében, valószínűleg ez az újranyitással is így lesz a jövőben. A Varázstorony a téli időszakban csak 13:30-ig volt nyitva, tavasszal két órával tovább, nyáron pedig 17:30-ig. Mivel mindkét látványosság ugyanabban az épületben található, érdemes összekötni őket, de bármilyen más programot tervezünk aznapra, számolnunk kell azzal, hogy a könyvtári látogatás és a Varázstorony teljes megtekintése (több emeleten át tart) együtt legalább 3 órás elfoglaltságot jelent.

A Főegyházmegyei Könyvtár barokk terme szinte még ma is úgy néz ki, mint mikor átadták. Felvidéki tölgyből készült faburkolata, állványzata, valamint különleges mennyezeti freskója igazán lenyűgöző. A könyvtárat 1793-ban alapította Eszterházy Károly püspök, és ami akkoriban ritkaságnak számított, már a kezdetektől nyilvános intézménynek szánta. Megnyitása időpontjában mind köteteinek számát illetően, mind tartalmi vonatkozásban rendkívül jelentős bibliotékának számított. Ma olyan ritkaságokat találunk itt, mint Mikes Kelemen Törökországból írt leveleit vagy Mátyás király csillagászának kódexét. A mennyezeti freskó pedig azért nagyon érdekes, mert alatta állva olyan érzésünk támad, mintha egy kupolateremben lennénk, ám a plafon szinte teljesen sík. A festmény egy optikai illúzió, amelyet bármennyi ideig nézhetünk, akkor is nehéz elhinnünk, hogy nem egy 9 méteres kupola van a fejünk fölött.

Ha a könyvtárral végeztünk, irány a Varázstorony, az interaktív fizikaóra, csillagászati fakultáció. Láthatunk itt antik távcsöveket, csillagász műszereket, olyan ágyús napórát, mely durranással jelezte a delet, sőt, a 18. század vége óta ugyanazon a helyen álló, hatalmas, távcsővel egybeépült kvadránst is. A Varázsteremben különféle kísérleteket végezhetünk, például azt is megtudhatjuk, mitől tűnhetnek el a hajók a Bermuda-háromszögben. Van planetárium is és a toronyépület kilencedik szintjén egy világviszonylatban is ritkaságnak számító Camera Obscura, mely Európa legrégebbi, ma is működő periszkópja. Ez nem más, mint egy hatalmas kandi kamera. Eger barokk központját leshetjük meg egy sötét szobában állva, a periszkóp az előttünk lévő asztalra vetíti az élő képet, olyan tisztán, mintha nem is egy 18. századi szerkentyűvel, hanem egy mostani, menő kamerával fürkésznénk a várost. Itt nem maradhatnak titkok, tisztán látszik minden mozgás a városban: az autók, a gyalogosok, az épületekre leszálló galambok, a biciklisek is. Ha kibámészkodtuk magunkat, lefelé menet még érdemes a 8. emeleti teraszra kimenni néhány percre és megcsodálni – immár periszkóp nélkül – Eger nevezetességeit. Ez a város legmagasabb kilátótornya, ilyen látvány máshonnan nem tárul elénk.

A múzeumok után biztos, hogy megéhezünk, szerencsére Egerben jó étteremből sincs hiány. Én legutóbbi egri kirándulásomon Csernus doki kávézójában (éttermében), a Depressoban ebédeltem olyan fantasztikusan finom osso bucco-t (csontos borjúlábszárat), ami után még az olaszok is csettintettek volna. A hús omlós volt, finom, amint hozzáértem a villával, azonnal levált a csontról. A lilakáposztás hajdinarizottó tökéletes volt hozzá, mint ahogy a borajánlatuk is, az Almagyar Érseki Szőlőbirtok pinot noirja. Itt persze kötelező kávét is inni, bőséges a választék, és az ablakon át a Dobó teret bámulva megtervezhetjük a további programunkat is.

Ha már korábbi látogatásunk alkalmával láttuk a várat, akkor sem kell kétségbe esnünk, hogy vajon merre induljunk, mert tényleg ezernyi dolog közül választhatunk. Ott van például Gárdonyi Géza emlékháza, vagy a Bazilika, a Minaret, a Beatles Múzeum. Sétálhatunk egy nagyot körbe a várfalon, de ha csak andalogni szeretnénk a belváros görbe utcáin és megkóstolni egy-két pohár bort, mert csak ennyire maradt időnk, ez is lehetséges. A Dobó tér és a vár között találjuk például a Petrény pincészet Borbankját, ahol akár bent, akár a teraszon üldögélve is kóstolgathatunk.

De ha végig sétálunk az Érseki Palota előtti Széchenyi utcán a Csiky Sándor útig, akkor a 10-es számnál találunk egy másik izgalmas egységet, Gál Tibor borbárját, a Fúziót. Itt muszáj megkóstolnunk a pincészet kadarkáját, de ha lehetőségünk van rá és az időnkbe belefért, kérjünk legalább egy 4-es kóstolósort. Nem fogjuk megbánni.

Ha nem csak egy rövid kiruccanásra jöttünk Egerbe, akkor természetesen kihagyhatatlan elem a törökfürdő. És ha már ott vagyunk, kérjünk egy kényeztető hamam-masszázst (érdemes előre lefoglalni az időpontot a neten keresztül).

Ha több napra érkeztünk, biztos, hogy a programok közé belefér egy kirándulás is. A legkézenfekvőbb felmászni Eger saját hegyére, a Nagy-Eged hegyre. Nyáron aludhatunk például az Almagyar Érseki Szőlőbirtok borkempingjében is, ahonnan a szőlőtőkék közül, a medence partjáról, borral a kezünkben nézegethetjük merre túráztunk korábban. Onnan ugyanis tökéletes rálátás van a Nagy-Eged hegyre.

Ha úgy gondoljuk, a város közvetlen környezetében már mindent láttunk, menjünk egy kicsit távolabb. Néhány kilométerre található Noszvaj, Egerszalók, de nincs messze Szilvásvárad sem. Ha több napra jöttünk, több pincészetet is felfedezhetünk, akár minden este máshol zárhatjuk a napot. Egerben tényleg lehetetlenség unatkozni.