A Bécs szomszédságában található Klosterneuburgi Apátság 900 éve az Ágoston-rendi szerzetesek székhelye. Az apátsághoz tartozik Ausztria legnagyobb szőlőterülettel bíró borászata, mely egyben a legrégebbi is az országban. Az itt működő szőlészeti iskolában fejlesztették ki egykoron a magyar mustfoknak is nevezett klosterneuburgi mustfokot, mely a Monarchia területén vált használatossá. Sőt, itt dolgozott Friedrich Zweigelt is, aki a róla elnevezett szőlőfajtát nemesítette.

A Klosterneuburgi Apátság szó szerint Bécs szomszédságában található. Éppen olyan közel esik az osztrák fővároshoz, mint Budaörs Budapesthez, így egy bécsi kirándulás kellemes kiegészítője lehet az apátság és pincészetének meglátogatása. A dombtetőn álló apátság már messziről impozáns látványt nyújt. Működik itt a pincészet mellett iskola is, a császári rezidenciát bemutató múzeum, könyvtár és egy kincstár is, ahol többek között az egyik legfontosabb osztrák koronázási jelvényt, a zafírokkal és gyöngyökkel kirakott osztrák főhercegi süveget is őrzik.

Klosterneuburgot III. Lipót 1114-ben alapította, az ő kezdeményezésére telepedtek le itt az Ágoston-rendi szerzetesek. A szerzetesek azóta itt élnek, jelenleg is 38 pap dolgozik az apátságban. III. Lipót az egyház rendíthetetlen híve, a pápa főbb támogatója volt. Több apátságot is alapított, egyházépítő munkája eredményeként pedig 1485-ben szentté avatták, 1683-tól pedig Ausztria és Bécs védőszentje is egyben. III. Lipótot Klosterneuburgban temették el, hamvai ma is a híres „Verduni oltár” alatt pihennek. A 12. századból származó oltár az egyik legkülönlegesebb kincse az apátságnak.

Az apátság a mai méretét és külalakját a 18. században nyerte el. Mária Terézia apja, VI. Károly német-római császár álmodott meg ide, közvetlenül a kolostor mellé egy igazi spanyolos uralkodói székhelyet, ha már a spanyol örökösödési háborút elveszítette. Az építkezés végét már nem érhette meg, lánya pedig inkább Schönbrunnra fordította figyelmét, így csupán egyetlen szárny valósult meg a grandiózus álomból. A császári rezidenciát a Habsburg  család keveset használta, pedig igazán gyönyörű és még maga Napóleon is megfordult itt.

A császári rezidencia étkezője

Gyönyörű szobák egymás után

Kijárat a császári rezidencia fogadóterméből

A pincészetnél jelenleg 108 hektárnyi területen gazdálkodnak, átlagosan évi 700 ezer palack bort készítenek. A feldolgozó is az apátság épületegyüttesében található, a 4 szintes pincerendszerük pedig 36 méter mélyen nyúlik le a föld alá. Vezetett túra alkalmával mindegyik szintet bemutatják nekünk. A feldolgozó előtt közvetlenül egy barokkos „látványpince” fogad minket, ahol kóstolókat is tartanak, de itt tényleg inkább a látványon van a hangsúly, hiszen a hangulatvilágítást 385 darab, led lámpákkal megvilágított borospalack biztosítja.

Látványpince a megvilágított palackokkal

Az érlelőpince

A -4. szinten lévő érlelőpince, ahová a háború alatt a kincseket is mentették

Érlelőpincéjükben hosszan sorakoznak a hordók. Boraikat osztrák tölgyfahordókban érlelik elsősorban (az apátság saját erdejéből származó tölgyfából készült hordókban), de természetesen láthatunk pincéjükben francia tölgyfahordókat is. Kóstolhatunk náluk zöldveltelinit, a bécsiek fehér házasítását, a gemischter satzot is, zweigeltet és st. Laurent szőlőfajtából készült borokat is. A pincészet a legfontosabb fajtának a St. Laurent szőlőfajtát tartja, így top boraik is ebből vagy ennek házasításával készülnek.

Kóstolósor

Ausstich St. Laurent boruk a legjobb hordóválogatások eredménye. Gazdag ízvilágú, hihetetlenül gyümölcsös, testes vörösbor, mely 18 hónapot érlelődött tölgyfahordóban. A másik, hasonlóan kimagasló boruk a St. Laurent, zweigelt és merlot házasításával készült 2021-es Patronis cuvée. Ennek a címkéjét az apátság alapítási idejéhez köthető eredeti kéziratról másolták. A szőlők az Alsó-Ausztriai Tattendorf-ból származnak, mely különösen meleg klímája végett híres vörösboros terület. A bor 20 hónapig érlelődött részben nagy fahordókban, részben barrique hordókban. Ízében és illatában is fekete bogyós gyümölcsöket érezni, lédús, bársonyos, testes, mégis nagyon jól iható vörösbor. Marhából vagy vadhúsból készült fogásokhoz ideális kísérő.

A két csúcsvörös

Az apátságban a vezetett túrák németül vannak, de magyar nyelvű audioguide-ot kérhetünk. Pincetúrákat is tartanak, ahol bepillanthatunk a borászat működésébe. Ezek április 30-ig csak naponta egyszer, 13 órakor indulnak, a nyári időszakban aztán hétvégente többször is (ehhez az apátsági belépőn felül plusz még 4,50 eurót kell fizetnünk). Ha csoporttal megyünk és előre bejelentkezünk, kérhetünk magyar nyelvű idegenvezetést is.