Nem véletlen, hogy az ünnepek közeledtével egyre több szó esik az aszúról. Ez a desszertbor valóban képes megkoronázni a karácsonyi menüt, kiváltképp, ha ízben tökéletesen harmonizáló süteménnyel kínáljuk. Ha frissebb évjáratú aszúval koccintanánk, ne a csokoládés édességek közül válasszunk édességet. Próbáljuk ki inkább a Rákóczi-túróst. A pite habos könnyedsége és a tetején lévő savanykás sárgabarack lekvár kiválóan passzol egy fiatalabb aszú krémességéhez, gyümölcsös aromájához.

A Patrícius Borház 2016-os, 6 puttonyos aszúja furmint, hárslevelű, zéta és kövérszőlő fajtákból készült. 220 literes tölgyfahordóban érlelték 2,5 évig, idén nyáron palackozták. Illatában sárgabarack-lekvár, narancshéj, méz, trópusi gyümölcsök, édes fűszerek és dió jelenik meg. Megkóstolva szép egyensúlyú, krémes, hosszú lecsengésű bor, melyben kajszilekvár, birsalmasajt, karamell, vanília és kandírozott narancs ízjegyeket lehet felfedezni. 194 g/l maradékcukor tartalma ellenére hihetetlenül friss, lendületes, ami elsősorban magas, 11,4 g/l savtartalmának köszönhető. Tipikusan az az aszú, amelyből egy pohár nem elég. Egyáltalán nem telít el, szívesen iszunk belőle még egy pohárkával. 

Az aszú intenzív sárgabarackos aromája miatt valóban remek választás hozzá a klasszikus Rákóczi-túrós. Elkészítéséhez ezt a receptet ajánlom. Egyáltalán nem bonyolult sütemény, és viszonylag gyorsan készen is van, ám az biztos, hogy azt az időt végig kell pörögni. Nem lehet pihenni addig sem, míg a tészta a sütőben sül, hiszen azalatt össze kell állítani a túrós részt. Aztán ha beraktuk azt is a sütőbe, nekieshetünk a tetejére kerülő tojásfehérje habnak. A sütihez legjobb a savanykás sárgabarack lekvár. A Rákóczi túrós a tokaji aszúval együtt pedig valóban az ünnepi asztal egyik dísze lehet.