Törley József 140 éve, egészen pontosan 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. Azóta – ahogy mondani szokás -, sok víz lefolyt a Dunán, a pincészet életében voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de termékeik népszerűsége töretlen maradt. Az alapítás óta mintegy 1,1 milliárd Törley pezsgő hagyta el a budafoki gyár kapuját. Ennyi üveg egymás mellé rakva csaknem 100 000 kilométernyi utat fedne le, ami mintegy két és félszer érné körbe a Földet.

Ezt a történetet amúgy biztos, hogy senki nem tudta volna előre megjósolni. Törley József semmi örökségben nem reménykedhetett, hiszen a család legkisebb fiúgyermekeként esélye sem volt rá. Hamar kiderült számára, hogy az életben boldogulni csak akkor fog, ha a minden erejét a tanulmányaira összpontosítja. A grazi akadémiára ment, ahol francia-német kereskedelmi levelezőként végzett. Oklevéllel a kezében pedig egyből a Champagne-ban lévő Roederer gyárba került, ahol fordítóként kezdett el dolgozni. Érdeklődő volt és nyitott minden újdonságra, így a pezsgőkészítés fortélyait is gyorsan elleste munkaadójától. Még ott, Franciaországban alapította meg első cégét, természetesen egy pezsgőgyárat.

Magyarországra 1882-ben egy bor beszerző körútja alkalmával sodorta vissza az élet. Ahogy Etyek környékén utazott, felfedezte, hogy a terület a talaj és a klíma szempontjából nagyon hasonló Champagne-hoz. Nem gondolkodott sokat, házat, földet vásárolt, és még abban az évben Promontoron (mai nevén Budafokon) bejegyeztette cégét, a Törley és Tsa. pezsgőgyárat.  Pezsgőmesternek franciaországi barátját, Louis Francois-t fogadta fel, akit rövidesen öccse, Cesar Francois is követett.

A századfordulóra már Európa egyik legkorszerűbb pezsgőgyára lett a Törley. Az üzemben gőzgépek, villanymotorok, felvonók működtek. Magyarországon elsőként itt vezették be a fagyasztással történő seprőtelenítést (degorzsálást). Hamarosan már Amerikától Ausztráliáig ismerték a Törley pezsgők hírét és zamatát, a gyárnak pedig már lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. Törley József Bécsben udvari beszállító lett, a legnagyobb elismerés pedig az volt az volt számára, hogy ekkor már Párizsban is itták a nevét viselő pezsgőt. Az, hogy néhány évtized alatt eljutottak a kétmillió eladott palackig, egyértelműen az alapító érdeme, aki nemcsak innovátor, vérbeli kereskedő, de igazi marketing zseni is volt. Brandet alapított, levédetett a pezsgővel kapcsolatban mindent: a nevet, a címkéket, a színeket, de még a palack formáját is. Teherautói Törley feliratú ponyvákkal járták a világot, így tényleg mindenhol hamar megismerték ezt a nevet.

A cég 25. születésnapját még megérte Törley József, ám nem sokkal később vakbélgyulladásban meghalt. Saját örökös híján testvére gyermekei vették át a gyár működtetését, mely az ő irányításuk alatt is tovább virágzott. Az első csapást a gazdasági világválság hozta el számukra, hiszen itt is mint bárhol máshol, visszaesett a pezsgők iránti kereslet. Aztán a második világháborúban történt esemény végképp padlóra küldte a családot. Csepel bombázásakor a Duna túloldalán lévő pezsgőgyár is kapott találatot, ami szinte a teljes üzemet és a készleteket is megsemmisítette. A károkból a család nem tudott újra építkezni, így az 1949-es államosításkor a Pénzintézeti Központ felszámolta a pincészetet. A gyártás 1951-ben indult meg újra és a Törley lett az ország egyetlen pezsgőgyára az Unicum Likőrgyár felügyeletével. A gazdasági rendszerváltás után aztán német szakmai befektető érkezett, a Törley a Henkell & Co. Sektkellereide tulajdonába került. A tulajdonoson kívül azonban maradt minden magyar a Törleynél: ma is magyar alapanyagból, magyar munkaerővel, Magyarországon készülnek a Törley pezsgők. És nemcsak Magyarországon értékesítik nagy számban. Pezsgőik harmadát külföldi piacokra készíti a cég. Kanadában, Észtországban, sőt még Ghánában és Nigériában is szívesen koccintanak Törleyvel.

A pezsgőpincészetnél a 140. születésnap alkalmából összesen 140 egyedi, sorszámozott palack pezsgőt készítettek, hogy méltón ünnepeljék meg a közel másfél évszázados fennállásukat. Ezeknek a különlegesen szép csomagolást kapott pezsgőknek az alapja az a Chardonnay Brut pezsgő, melyet a tavalyi VinAgora Nemzetközi Borversenyen a legjobb pezsgőnek választottak. A jubileumi darab tradicionális eljárással, 100 százalék Chardonnay alapborból készült, egyik különlegessége pedig, hogy a szokásos 3 év helyett 4 éven keresztül érlelték a seprőn.

Szortimentjük egyébként egészen elképesztő. Mindenki megtalálhatja közöttük a kedvencét. Az is, aki a zéró cukortartalmú nyerspezsgőket szereti (szerény véleményem szerint amúgy azok a legjobbak és legkifinomultabbak), de nem maradnak Törley-buborékok nélkül azok sem, akik inkább az édesebb ízekre esküsznek. A rozé pezsgők, mint ahogy az egész világon a rozé borok, itt is óriási karriert futottak be, sőt, még az alkoholmentes Törley pezsgő is komoly népszerűségnek örvend. Ez utóbbi piacra dobásához valószínűleg még az alapító, Törley József is csettintett volna. Ha abban az időben létezett volna az a technológia, amivel alkoholmentes pezsgőket lehet készíteni, biztosan ő is bevezeti, hiszen tényleg innovátor volt és minden újdonsággal szívesen foglalkozott.

Valószínűleg az ellen sem lenne kifogása Törley Józsefnek, hogy pezsgőiből mostanában előszeretettel készítenek pezsgőkoktélokat. Ahogy a világot meghódította az Aperol Spritz, úgy kerülnek fel szépen lassan az itallapokra a többi pezsgőkoktélok is. Ám míg előbbinél pontos leírás van a készítésre vonatkozóan, utóbbiaknál semmiféle megkötés nincs. Mivel nincs hozzá pontos recept, mindenki úgy készíti, ahogy szájízének, ízlésének megfelel. Az alap a pezsgő, ehhez jöhet valamilyen szirup (gyümölcsökből, vagy akár levendulából, bodzából, de akár zöldfűszerekből készített is), egy spriccelésnyi szóda és bármi, ami még a kezünk ügyében van és úgy véljük, hogy csak hozzáad az ízélményhez. Például egy narancsszelet, egy vékony karika uborka, bogyós gyümölcsök vagy akár egy rozmaring ág. Party kelléknek sem utolsó egyébként. Egy különlegesebb színű pezsgőkoktéllal a vendégeinket is elvarázsolhatjuk.