Van egy kedvenc almatorta receptem. Egy százezer évvel ezelőtti Nők Lapjából származik, abból a korból, amikor még szinte minden szakácskönyvet és főzőcskézős rovatot Lajos Mari és Hemző Károly jegyzett. Ott van a sok másik, jól bevált recept mellett. Nincs digitalizálva, szkennelve, a megsárgult újságpapír lett csak lefűzve, amolyan régimódian. 

A sütemény – ahhoz képest, hogy tortáról van szó -, nagyon könnyen elkészíthető. Tésztája egyszerű pite tészta, belül pedig a félbevágott almák között nincs semmi más, csak jól kikevert, vaníliás krém és néhány szem mazsola. A sok gyümölcstől és a krémtől könnyűnek tűnik, de valójában baromi laktató. Semmilyen diétába nem illeszthető, az általa bevitt kalóriamennyiség egyetlen módon csökkenthető: testmozgással. 

Bár a torta tényleg nagy favorit, régen sült már a sütőnkben. Jöttek az újabb receptek, azok voltak szem előtt, azokat kellett kipróbálni. A múltkor azonban kaptam egy olyan bort, amihez kóstolás után nem is tudtam volna mást elképzelni, mint ezt a régi kedvencet. 

Egy zengőből készült természetes édes bor érkezett hozzám a Bükki borvidékről, Hajdu Rolandtól. A bor 50 g/l cukortartalmával éppen átcsúszik az édes kategóriába, messze van az aszúk vagy a késői szüretelésű borok édességétől, lomhaságától. Komoly savai hozzák egyensúlyba, teszik könnyeddé és jól ihatóvá, és éppen könnyedsége miatt lehet nagyon jól párosítani gyümölcsös desszertekhez. 

Ha már itt az ősz, nekem egyértelműnek tűnt az alma, de valószínűleg barackos pitével sem lőttem volna mellé. A sütemény tésztájába került egy kis reszelt citromhéj, amit éppen csak annyira lehetett észlelni, mint a borban azt a hangyányi kesernyét, de szerintem pont emiatt az apró részlet miatt váltak végül fantasztikus párossá. 

A bor itt elérhető, a recept pedig a következő: 

Hozzávalók:

– 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
– 20+10 dkg vaj
– 10+4 dkg porcukor
– 2 zacskó vaníliás cukor, só
– 1 citrom reszelt héja és leve
– 1+2 tojássárgája
– 4 dkg mazsola
– 1,2 kg savanykás alma
– 10 dkg babapiskóta
– 2 tojás
– 2 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
– 4 dl tejszín


Elkészítés:

A lisztet, a 20 dkg fagyos margarint, 10 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, a reszelt citrom héját és 1 tojássárgáját összegyúrunk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, fél centiméterenként mélyen bevagdossuk és megkenjük a citrom levével. A tésztát lisztezett deszkán korong alakúra kinyújtjuk, egy 30 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába terítjük, a peremén 5 cm-re felmagasítjuk, villával megszurkáljuk. Az aljára tördeljük a babapiskótákat, elrendezzük rajta a bevagdosott fél almákat, a közökbe szórjuk a beáztatott mazsolákat, meglocsoljuk a maradék, 10 dkg felolvasztott vajjal. Simára keverünk 2 tojást és 2 tojássárgáját a maradék 4 dkg porcukorral, a pudingporral és a tejszínnel, és a tortára öntjük. Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.