1. Kötelező látnivalók

Aki először jár a katalán fővárosban, annak természetesen kihagyhatatlan program a Sagrada Família, a Güell Park vagy a Gaudí-házak megtekintése, aki pedig már járt ott, úgyis megnézi, hogy az elmúlt időszakban mennyit haladtak a Sagrada Família építésével. Az útikönyvek nagyon jól összeszedik a látnivalókat beleszőve a Barca-stadiont, a Camp Nou-t, vagy a gótikus negyed közepében lévő Katedrálist. Ezeket tényleg muszáj látni.

2. Piacok

Ha szeretnénk megtudni, mennyiben különbözik a katalán konyha a magyartól, milyen alapanyagokból főznek, milyen fűszereket használnak, ki kell mennünk valamelyik piacra. Vagy akár az összesre. Elképesztő élmény. Az útikönyvek általában a La Boqueria piacot ajánlják, de megéri a kisebbeket is felkeresni, például a Katedrális és a városi történeti múzeum közelében lévő Santa Caterina piacot. Minden termék gondosan elrendezve várja a vevőjét, a választék lenyűgöző. És nemcsak nyáron. Barcelona enyhe időjárásának köszönhetően télen is friss paradicsomokat, spárgát kaphatunk, s a gyümölcsökből is bármit, amit szeretnénk, vagy éppen eszünkbe jut. A halak, húsok gondosan előkészítve, az iberico és serrano sonkák olyan gusztán tálalva, hogy még a vegetáriánusok is kísértésbe esnek.

3. Ebéd a halász-negyedben

Aki szereti a tengeri herkentyűket, annak muszáj legalább egyszer itt ebédelnie, hiszen ennél frissebb halakat, rákokat máshol úgysem talál. A szűk utcácskákkal szabdalt városrészt egyik oldalról a hosszan elnyúló, homokos strand szegélyezi, másik oldalról pedig a vitorlásokkal, jachtokkal teletömött kikötő. Találhatunk ott csendesebb családi vendéglőt is és olyan helyet is, ahova erősen ajánlott asztalt foglalni ebéd- és vacsoraidőben. Bármelyiket választjuk, jól járunk. Kagylós-rákos paella természetesen alap, de ahol van az étlapon, ott mindenképp kóstoljuk meg a tonhalragut, vagy a különböző módon elkészített ördöghalat (anglerfish). A legrondább, de egyben a legfinomabb hal, amit a tenger adhat.  

tonhalragu

4. Vacsora egy tapas-bárban

A legtöbb tapas-bár – gondolva a turistákra -, kóstoló menüket is kínál. Ha nehezen választunk az óriási tapas-kínálatból, mindenképpen ilyet kérjünk, minden finomságot belecsempésznek a válogatásba, nekünk nincs más dolgunk, mint végigenni a menüt. Már, ha bírjuk. A Set de Gotic étterem tapas-válogatása például kilenc tételből áll (sült krumpli aiolival, tonhaltatár, sült kolbászkák, rántott camembert sajt paradicsomlekvárral, sült jalapeno paprikák, szalámik, sajt- és sonkavariációk), és bár kicsi falatoknak tűnnek, hamar eltelíti az embert. A legtöbb étteremben fantasztikus a borválogatás is, kérjünk hozzájuk egy-két pohárkával, a választást pedig nyugodtan bízzuk a pincérekre.

5. Miró Múzeum

A múzeumhoz mindeképp a Görög kerten keresztül sétáljunk el, hiszen már a kert is rengeteg élményt ígér. Az a nyüzsgő nagyváros pihenő-zónája. Gyönyörűen rendezett oázis narancsfákkal, pálmafákkal, tök ismeretlen növényekkel, csobogó kutakkal, és egy tökéletes akusztikájú görög színházzal. A Miró Múzeum pedig az egyik leglátványosabb, amiben valaha jártam. Miró művészetéről az átlag ember keveset tud, itt azonban egyik ámulatból a másikba eshet, és valószínűleg hamar a művész rajongójává válik.

6. Libegőről bámulni a tengerpartot

A függővasút a Montjuic hegyről ereszkedik le a kikötőbe (és természetesen visszafelé is megy). Kihagyhatatlan élmény 70-90 méter magasan, egy drótkötélen lebegve nézni a tengerpartot, a kikötő forgatagát, az egész várost. A tömeg általában lentről szeretne feljutni ezzel a hegyre, kiiktatva ezzel a felfele túrázást. A hegy tetejéről pedig szinte üresen jön le a „kocsi”, így ha valóban élvezni szeretnénk a libegőzést, a hegyről induljunk el vele lefelé. Így nem kell előtte több órát sorban állással tölteni, majd heringként zsúfolódva utazni. Csak élvezni a kilátást, a csodálatos Barcelona látványát.

7. Strandok

Mivel a libegő épp a homokos strandon tesz le minket, keresve sem találhatnánk jobb időtöltést, mint csobbanni egy kicsit a Földközi-tengerben. Barcelona strandja népszerű a helyiek és a turisták körében is, és nemcsak nyáron. Szörfösöket egész évben láthatunk, január elsején délelőtt pedig közös, újévi csobbanást is szerveznek a bevállalósoknak. Barcelonától északra található, népszerű üdülőhely, a Costa Brava is megér egy kis utazást. Vonattal és busszal is eljuthatunk oda. Tossa de Mar például a Costa Brava leggyönyörűbb települése. Legfőbb látnivalója 13. századi vára, mely nagyon közel van a hangulatos óvároshoz. A víz itt is kristálytiszta, nem véletlen, hogy üvegfenekű hajókkal szerveznek különféle túrákat, hiszen így merülés nélkül is megcsodálhatjuk a tengeri élővilágot.

8. Bortúrák

Barcelona központjából rengeteg bortúrát szerveznek különféle cégek. Hosszabb-rövidebb kirándulásokat, félnapos, egynapos utakat borászatokhoz, pezsgőpincészetekhez. Mivel a legtöbben repülővel érkeznek a városba, a legkézenfekvőbb, hogy ilyen útra befizetnek, hiszen bajlódni sem kell az autóbérléssel, a vezetéssel. Szerveznek biciklis túrát Penedés legszebb tájaira, vitorlázós borkóstolót, és olyan pincelátogatást is, ahol a cava (a katalán pezsgő) degorzsálásában a látogatók aktívan részt is vehetnek.