Zöldell a természet, megjelentek a friss tavaszi zöldségek a piacokon, és ha már a téli, nehezebb ételeket felváltották konyhánkban a könnyedebb fogások, miért ne kerülhetne a poharunkba is valami olyan, ami minden ízében a tavaszt idézi? A zöldveltelinikre jellemző citrusos, fűszeres, és főképp borsos aromák csak úgy vonzzák a zöldséges ételeket. Egy jó kis bécsi burgonyasaláta, vagy a klasszik magyar töltött karalábé mellé nem is lehetne jobb partnert találni a veltelininél.

A veltelinit a Monarchia borának is nevezhetjük, mivel Ausztria a fő országa, de a cseheknél is jelentős a termelés, és Magyarországon is szépen van belőle ültetvény. Az osztrák származású zöldveltelini a tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Nincs köze a többi veltelini fajtához (piros veltelini, korai piros veltelini) nem áll velük rokonságban. Hazánkban nagyjából 1500 hektáron termelik (Ausztriában 13000 Ha) és arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő (Neszmély, Pécs és Tolnai is jeleskedik a témában). Nem egy finnyás fajta, egyedül a szárazságot utálja, cserébe bírja a fagyokat és kevésbé rothadékony. A veltelini szőlő fürtje közepes, vállas és tömött, a bogyói még éretten is zöldek (innen a neve). Gyakran könnyed, gyümölcsös, fűszeres borokat készítenek belőle, de pezsgőre is alkalmas a masszív savszerkezete miatt. Hordóban ritkán érlelődik, pedig odafigyeléssel a sűrűbb alapanyag bírja a fát.

MTÜ fotó

A Borbázis Borkereskedés jóvoltából három pincészet zöldveltelinije érkezett hozzám: egy a Mátrából, egy Tolnából és egy az Etyek-Budai borvidékről. Mindhárom hozta a veltelinikre jellemző jegyeket, a borsos, citrusos, enyhén fanyar aromákat, a végén csak azt kellett kitalálnom, milyen ételek mellé innám őket szívesen. Természetesen önmagukban is megállják helyüket, de a veltelini nekem igazi gasztrobor, ráadásul komoly savszerkezete végett mindenképpen jól esik hozzá néhány finom falat.

Itt és Most Pince – Zöldveltelini, 2019.
A kis családi vállalkozás tagjai újrakezdőknek tartják magukat, akik a budapesti életet cserélték fel a gyöngyöspataival, ahova a bor és a szőlő szeretete vitte őket. Céljuk olyan borok készítése, amelyek a mátrai termőhely valódi képességét képesek megmutatni. Boraik spontán erjednek és féléves-éves tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A szőlőtermelés során is a természetességre törekednek, nem használnak gyomirtót vagy műtrágyát. Zöldveltelinijük fehér borsos, enyhén gyógynövényes, fanyar illattal nyitott, ízében a fehér húsú gyümölcsök mellett némi kesernyét is lehetett érezni. Magas savtartalma miatt akár zsírosabb húsok mellé is el tudom képzelni. Tökéletes például a vasárnapi ebédhez, rántott karajhoz, de nem sült krumplival, hanem inkább bécsi burgonyasalátval. Ha sajtokhoz szeretnénk kóstolni, ott is a zsírosabb, érleltebb sajtok közül válogassunk.

Vabrik Pincészet – Zöldveltelini, 2019

A pincészet az 1700-as években épült, festői Dreher-kastélyban működik Kajászón, amit a legenda szerint Dreher Antal kártyán nyert előző tulajdonosától. Kajászó az Etyek-Budai borvidékhez tartozik, de nem a fővároshoz, hanem Pákozdhoz van közelebb. Boruk illatában zöldalmás, zöldfűszeres aromákat érezni elsősorban, ízében pedig a sárga húsú gyümölcsök mellett borsos, gyógynövényes, fűszeres ízeket egy csöppnyi mogyoróval. Egyértelműen zöldséges ételek mellé ajánlanám, vagy zöldfűszeres sajtkrémmel megkent piritóshoz. A pincészet a weboldalán töltött karalábé mellé ajánlja, biztos, hogy ahhoz is remek választás lehet.

Illés Borház – Zöldveltelini, 2020.

Szintén kis családi pincészet a tolnai Illés Borház. Csupán hat éve kezdtek el borral foglalkozni, jelenleg 35 hektáron gazdálkodnak Kisdorogon egy meseszép völgyben. Reduktív technológiát alkalmaznak, így természetesen zöldveltelinijük sem volt hordóban. A bor illatában grapefruitos, fűszeres, fanyar és fehérborsos. Ízében is a fanyarabb gyümölcsök jönnek elsősorban, például az egres, de ott vannak a fehér húsúak is a jó adag fűszeresség mellett. A lecsengésnél pedig a mandulás, kesudiós ízek, és pont emiatt gondoltam aztán, hogy zöldpesztós spagettihez tökéletes borpár lehet. Végül persze igazam lett. A pesztóban lévő fenyőmag, bazsalikom és parmezán tényleg remekül passzolt a veltelinihez.