A Velencei-tó tipikusan az a hely, ahol a fürdőzést, a Velencei-hegységben tett kirándulást, vagy a tókerülő bringatúrát könnyedén ki lehet egészíteni boros programokkal, hiszen Agárdon, Pázmándon vagy Sukorón számos remek pincészetet találni.

Agárd a Velencei-tó legrégibb és talán legismertebb üdülőhelye. Ám nemcsak nyaraláskor, hanem akkor is érdemes erre venni az irányt, ha a környéket járva finom buborékokra, jó ár-érték arányú, tradicionális pezsgőkre vágyunk. A Csóbor Pincészet 2016-os, zöldveltelini, chardonnay és rajnai rizling házasításával készült pezsgőjében biztos nem fogunk csalódni. Hihetetlenül könnyed és frissítő, illatában és ízében is elsősorban a zöldalmás jegyek dominálnak. A nyolc gramm cukortartalma még gyümölcsösebbé, kedvesebbé teszi. Egyelőre csak a pincészetnél, Agárdon kapható, 2 ezer forintos áron. Nemcsak ünnepek alkalmával éri meg koccintani vele. Biztos vagyok benne, hogy egy tókerülő bringatúra után is kellemes élményt nyújt majd.

A tó másik oldalán lévő Sukorót is érdemes útba ejteni, ha már arra járunk. Ha épp ott éheznénk meg, kapóra jön a Bella Pincészet, ahol nemcsak borokat kóstolhatunk, hanem meg is ebédelhetünk akár, hiszen december óta meleg konyhával is várják a látogatókat. Pinot noir rozéjukra nagyon büszkék, én azt gondolom, hogy a nyári melegben, vízpart közelében nem is nagyon kell győzködni a turistákat, hogy miért igyanak belőle egy pohárkával. Ha borkóstoló után már nem szívesen mennénk tovább, náluk meg is szállhatunk.

Sukorótól pedig aztán tényleg egy ugrás Pázmánd, ahol most már annyi kisebb pincészet működik, hogy külön bortúrát is szervezhetünk a településre. Viszonylag újnak számít közöttük Köllő Zsolt pincészete. Zsolt tűzoltóként kezdte meg borász tanulmányait, és bár családjukban régóta készítettek bort, pincészetük hivatalosan 2018 szeptembere óta működik. A Velencei-tóra néző teraszukon ajánlott megpihenni kicsit és kóstolni néhány bort. Például Irsai Olivér borukat, mely intenzív illatával és komoly savaival gyaníthatóan a nyár egyik slágere lesz.

Aztán ott van Pázmándon Nagy Gábor pincészete is. Tavaly 2015-ös rajnai rizlingjétől ájultunk el, most pedig új, Zen névre keresztelt zenitjétől. Gábor 2009 óta borászkodik, jelenleg 9 hektáron gazdálkodik. Az ő borai is ropogós savairól híresek, de hát ez a terület adottsága. Nem véletlenül tartozik Pázmánd az Etyek-Budai borvidékhez, a terület sok mindenben (például a löszös-meszes talaj miatti magas savakban) hasonlít az etyekihez. Gábor szerint a zenittel nagyon kell vigyázniuk, hiszen a szőlőfajta képes 3-4 nap alatt összeszedni a cukrot, így nagyon nem mindegy, mikor szüretelnek. Neki sikerült a tökéletes egyensúlyt elérnie. Borait a pázmándi Bálint Boráriumban kóstolhatjuk meg.

És még mindig Pázmánd, hiszen van még ott érdekes pincészet, például az Apró Kertek. Náluk mindig találni valami különlegeset. Legutóbb cserszegi fűszeresből készítettek narancsbort. Szintén ritkaságnak számít 2018-as, Néróból készült vörösboruk is. Úgy tartják, a néró szőlőskertjük különleges termése. Sokan csemegeszőlőként fogyasztják, hiszen nagyon jóízű szőlőről van szó, a borászok is inkább rozét készítenek belőle. Az Apró Kerteknél viszont lehet kóstolni belőle készült vörösbort. A pincészetnél 100 literes új hordóban érlelték egy évig, majd derítés és szűrés nélkül palackozták. Nagyon intenzív, fűszeres bor készült belőle.