Ha esetleg már most felvetődött a családban vagy a baráti társaságban, hogy nyáron körbe kéne tekerni a Fertő-tavat, akkor érdemes legalább egy-két nappal hosszabb időre tervezni, és néhány látnivaló felkutatását beleszőni a programba. Aki elindul a tó körül, természetesen útba ejti Fertőrákost, Rusztot és Fertőmeggyest (Mörbisch-t) is, de a tótól keletre található Halbturnt, Andaut és Apetlont már valószínűleg kihagyná a sorból. Igaz, felkeresésükhöz jónéhány kilométerre el kell távolodni a parttól, de az élményért megéri. De lássuk, miért is mondom, hogy kihagyhatatlan úti cél a Fertőzug.

  • Itt található Burgenland legjelentősebb barokk épületkomplexuma.

Halbturn – vagyis Féltorony – legfontosabb látnivalója egyértelműen a barokk Harrach-kastély. A Harrach-család egy, a törökök által lerombolt vadászkastély helyén építtette fel otthonát az 1700-as évek legelején. Bár a kastélyt 1949-ben tűzvész pusztította (a nagyterem és a freskók csodával határos módon megmaradtak), ma ismét eredeti pompájában ragyog. A 60-as években új tulajdonosai elkezdték a helyreállítást, így a kastély ma múzeum, kulturális központ, szálloda és étterem is egyben. Mivel borvidéken vagyunk, nem meglepő, hogy a tulajdonosok szőlészettel és borászattal is foglalkoznak, boraikat meg is lehet kóstolni a vinotékában. A kastélyhoz elég nagy park is tartozik, mindenképpen érdemes tenni egy sétát is. Nyaranta ráadásul minden szombaton koncertek, előadások, rendezvények várják a látogatókat.

  • Az egyetlen, megmaradt, működőképes szélmalom Podersdorfban látható.

Nem véletlen, hogy napjainkban tele van a környék szélerőművekkel, az uralkodó észak-nyugati szélnek itt ugyanis semmi nem szab gátat. Tudták ezt az itt élő emberek mindig is, szélmalmaikkal munkára is fogták a szelet. Ma már csak egyetlen malom maradt fenn a Fertő-tó partján. Podersdorf (Pátfalu) műemlék malma még ma is működne, de már nem használják. Bár családi tulajdonban áll, májustól októberig látogatható.

Podersdorf híres még világítótornyárol is, mely piros-fehér csíkjainak köszönhetően pont olyan, mint északi-tengeri társai, ám ellentétben azokkal, ez nem a navigálásban segíti a kirándulóhajókat, hanem szelesebb, viharosabb időben a vízisportok kedvelőinek nyújt tájékoztatást. A gyakori erős szélnek köszönhetően a leghidegebb téli napokban is láthatunk szörfösöket, kájtosokat a tavon, ha arra sétálunk.

  • A fertőzugi építészeti stílus egyik utolsó megmaradt példája Apetlonban

Apetlon, vagyis Mosonbánfalva egyrészt arról híres, hogy 114 méteres tengerszint feletti magasságával kiérdemelte Ausztria legmélyebb része címet, ám ettől még nem lenne indokolt felkeresni. A település központjában található azonban egy barokk, zsupfedeles parasztház, mely a környékre jellemző építészeti stílus egyik utolsó megmaradt példája. Az épület a becslések szerint körülbelül 250 éves, az építés pontos évét nem tudják megmondani. A ház magántulajdonban van, így csak kívülről látható, de olyan tüneményes, hogy megéri megállni előtte néhány percre. Apetlontól néhány kilométerre található még a Lange Lacke (Hosszú tó), mely a Fertőzug minegy 40 tava közül a legnagyobb. A sekély tó igazi madárparadicsom, közel 100 faj él itt. Egy kis pihenőt itt is érdemes beiktatni.

  • A híd, amin mintegy 70 ezren lépték át a határt ’56-ban.

Az Andaui-híd egy kis fahíd az osztrák-magyar határt képező Hansági-főcsatorna felett. Az 1956-os forradalom után magyarok tízezrei ezen a hídon menekültek Ausztria felé. A menekültek többsége az osztrák oldalon meleg ételt, italt, segítséget is kapott az amúgy is ínségben és nehéz körülmények között élőktől. A hidat 1956 november 21-én szovjet katonák felrobbantották, csak 40 évvel később épült újjá. A hídról és a magyar menekültek történeteiről könyv is született. James Albert Michener író az 56-os forradalom hírére utazott az Egyesült Államokból Bécsbe, onnan pedig a magyar határ közelébe. Az Andau-ba érkező író megdöbbenve tapasztalta a hídon átözönlő magyar menekülőket, velük beszélgetett el, az ő történeteiket írta meg A híd Andaunál (The Bridge at Andau) című könyvében. A város maga egyébként (Andau, vagyis magyarul Mosontarcsa) kb. 5 kilométerre található a hídtól. Az oda vezető utat az események ihlette installációk övezik végig.

  • Végül ami tényleg kihagyhatatlan: a borkóstolás.

Ha már úgyis épp Andau került szóba, jöjjön elsőként a település egyik legvagányabb épületével bíró pincészet: Weingut Scheiblhofer. Andau központjában találjuk őket, és ami a legjobb, hogy télen-nyáron nyitva vannak egész nap. Teraszukon muszáj ücsörögni kicsit, pihenni, beszélgetni, tervezni a nap hátralévő részét, közben falatozni és persze borokat kóstolni. A kóstoló náluk ingyenes, és van még egy fantasztikus szolgáltatásuk: a Fertő-tó partjáról bárhonnan kérhetünk tőlük transzfert, ha náluk szeretnénk kóstolni, de az utazást nem tudjuk megoldani. Természetesen vissza is visznek a szállásunkra. Portfóliójuk hatalmas, a habzó boroktól kezdődően a könnyed szárazokon át az igazán testes vörösborokig bezárólag. Nekem leginkább zweigeltjük, valamint a tulajdonos után (Johann Scheiblhofer) Big Johnra keresztelt vörösük tetszett, mely egyébként zweigelt, cabernet sauvignon és pinot noir házasítása. Semmiképp nem szabad kihagyni St. Laurent szőlőből készült borukat sem, főként ha még egyáltalán nem találkoztunk a fajtával.  

Akkor is szerencsénk van, ha inkább az édes borokat részesítjük előnyben. A természetes édes bor készítéséhez kiváló adottságokat biztosít a Fertő-tó és a közvetlen közelében lévő számos kisebb tó. Folyamatos párologtatásukkal segítik a nemesrothadás kialakulását. A szeptember és az október igen meleg és napsütéses errefelé, ez pedig még inkább hozzájárul a jó minőségű, botritiszes aromák kialakulásához. Nagyon sok helyen tudunk kóstolni édes borokat, de talán Illmic (Illmitz) az a település, melynek édes borai világszerte ismertek. Hans Tschida már többször nyerte el édes boraival az év borásza díjat a világ egyik legnagyobb borversenyének számító, International Wine Challange-en. Hozzá be kell előre jelentkeznünk, ám valószínűleg úgysem hagynánk ki tókerülő programunkból a települést, hiszen itt található a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park (vagyis a Fertő-Hanság Nemzeti Park osztrák párjának) a központja. A környék nem véletlenül vált a természetfotósok és madárrajongók kedvelt helyszínévé, de az is jól érezheti magát, aki csak kisebb kirándulást tervezne. A központból különböző túrákat tehetünk a védett területeken, sőt, túravezetést is kérhetünk, ha több információra vágynánk.