A veszélyhelyzet kihirdetése előtti utolsó nagy boros rendezvény, melyet még meg lehetett tartani, az a „Gyengébb? Nem! Nőnapi borkóstoló” volt a Sofitelben. Nemcsak borokat, kiváló pezsgőket is hoztak magukkal a borászhölgyek. Olyan tételeket, melyeket jó bármikor megnyitni, nemcsak ünnepek alkalmával, hanem akár egy laza vasárnap délelőtt is. Nincs közöttük két egyforma. Ahány női karakter, annyi féle pezsgő, annyi szőlőfajta, íz és zamat. Egy azonban biztos: egyikre sem lehet rásütni, hogy tipikus női ital. Fontos tudni azt is, hogy boros webshopokban elérhetők, így a vásárlás akkor sem akadály, ha otthon ragad az ember.

Rácz Lilla Brut Nature

A virágos címke senkit ne tévesszen meg, egyáltalán nem parfümös, édeskés italról van szó. Ez egy sauvignon blanc nyerspezsgő, nulla cukortartalommal. Lilla kizárólag pezsgőt készít, a Villányi borvidékhez tartozó ültetvényén a szőlőt is e szerint termeszti (megfelelő árnyékolás, korábbi szüret, stb.). A pezsgő 36 hónapot volt finomseprőn, igazán zamatos, citrusos, nyári almás illata mellett pici kekszesség érződik. Üdítő, frissítő ital, cirógató buborékokkal. 

Wassman Morizz Vörös pezsgő, 2016

Ha már előbb a Villányi borvidék szóba került, jöjjön egy hamisítatlan villányi buborékos, a Wassman házaspár – és természetesen kiemelve női tagját, Susann Hanauer – vörös pezsgője, mely 100 százalékban portugieser szőlőfajtából készült. Tradicionális pezsgő ez is, brut nature, édesítetlen, olyan, amilyennek a természet létrehozta. Biodinamikus pincészetről lévén szó, ez nem is annyira meglepő. Az alapbor spontán erjedt, aztán nyolc hónapot töltött acéltartályban a második erjedés előtt, mely már palackban, vagyis tradicionálisan ment végbe. Illata és íze is rendkívül gyümölcsös, pirosbogyós gyümölcsök egy kosárban, szerintem azoknak is bejön, akiknek kevésbé szimpatikus a zéró dozázs.

Sanzon Habzó, 2019

Rácz Erika habzó bora kakukktojásnak is tűnhet itt a sok tradicionális pezsgő között, ám több oka is van annak, hogy belekerült a felsorolásba. Egyrészt, mert fantasztikusan jó, másrészt azt gondolom, savai alapján akár készülhetett is volna pezsgő az alapborból. Tokaji borvidékről van szó, mi más is lenne az alapanyag, mint furmint. Erika szerint a dűlő (Nyakvágó dűlőnek hívják, de ilyet ne keressünk a térképeken) tökéletes a habzóboros alapanyag termesztésére, a szőlőt eleve úgy is műveli. A bor egyébként olyan friss, hogy a rendezvény előtt három héttel palackozták. Citrusos és zöldalmás, télen-nyáron, ünnepekkor, hétköznap, bármikor tökéletes választás.

Kikelet Brut Pezsgő, 2015

Valójában egy véletlennek köszönheti Berecz Stéphanie, hogy ma van pezsgője. A 2013-as év olyan hűvös és csapadékos volt a Tokaji borvidéken, hogy a Kikelet Pincészetnél is csak nagyon alacsony cukorfokkal tudtak szüretelni. Akkor döntöttek a pezsgőkészítés mellett, aztán a sikerek következtében 2015-ben már tudatosan készítettek tradicionális módszerrel pezsgőt. Az alapbor furmint és hárslevelű házasításával készült, és ennek is megvan a magyarázata: a hárslevelű állítólag lágyítja, megzabolázza a furmint határozott karakterét. A hárslevelű mézes-virágos illatát érezni is a pezsgőben az érett gyümölcsök mellett. Ízében inkább körtés, krémes buborékokkal. Kis maradékcukor tartalma végett gyümölcssalátákhoz, gyümölcsös desszertekhez is ideális választás lehet.

Kern Pincészet – Sárgamuskotály Brut Pezsgő

Ha egy valódi pezsgőrajongó pezsgőkészítésbe fog, abból biztos, hogy valami jó sül ki. Ez történt Szavercsenko Jelenával is, aki pezsgő iránti rajongásának köszönheti a Kern Pincészet létrejöttét. Jónéhány évvel ezelőtt párja jegyezte meg viccesen, hogy talán kifizetődőbb lenne pincészetbe fektetni, mint állandóan pezsgőket vásárolni. Ebből aztán valóság lett, Jelena elvégezte a szőlész-borász képzést, és most már saját borait és pezsgőit készíti és forgalmazza. A tokaji borvidékről származó Sárgamuskotály pezsgőjét tavaly a Tarcali Tavasz fesztiválon kaviáros pirítóssal kínálta, és azt kell mondjam, csodálatos párosítás volt. A bor három évet érlelődött, 8 gr maradékcukor tartalma kerekíti savait, ezért nagyon kellemes, gyümölcsös, üdítő pezsgő, hosszú utóízzel. A rendezvényen kaphattunk ízelítőt furmint pezsgőjéből is, mely kissé szárazabb, ám mindenképp érdemes azt is megkóstolni. Hamarosan elérhető az is.

Ikon Borászat – Pinot Noir Rosé Brut, 2017

A Balaton déli partján készült pezsgőt Konyári Borbála, a pincészet ügyvezetője mutatta be. Balatonlelle határában meghúzódó rádpusztai ültetvényen a szőlőket ők is úgy nevelgették, hogy később pezsgő váljék belőlük. Hamisítatlan rozé pezsgő az Ikon tétele, behunyt szemmel is fel lehet ismerni, hiszen epres, szamócás illata elárulja. Savai, buborékjai frissítőek, és mivel testben és alkoholban is jóval nagyobb az átlag pezsgőknél (alkoholtartalma például 13,5%), ezért  egyértelműen ételek mellé ajánlható elsősorban. Még sültekkel is simán elbír, úgy gondolom.