Nem véletlenül tartják az illatos fehérek hazájának a Neszmélyi borvidéket, hiszen nagyrészt ezek kerülnek ki innen, és persze a borvidék adottságai is tökéletes alapot adnak készítésükhöz. A legnagyobb neszmélyi pincészet is évek óta Irsai Olivér borával vezeti a saját hazai eladási listáját. Beskatulyázni azonban mégsem lehet: az illatos fajták mellett érlelt fehérborokból és komoly vörösökből is tudnak rendkívül jó tételeket mutatni a neszmélyi gazdák. Számos finomsággal találkozhatunk, ha Ászártól Kesztölcig végignézzük (vagyis végigkóstoljuk), mit is tud ez az amúgy méltánytalanul keveset emlegetett bortermő táj.

Gelbmann Pincészet – Királyleányka, 2019

A süttői pincészet Királyleánykája mindent tud, amit egy 21. századi fogyasztó elvárhat egy könnyedebb fehérbortól: illatos, zamatos, pöpec savainak köszönhetően hihetetlenül frissítő. A pincészetnél minden tétel kap egy kis finomseprőt, ez is kapott 2,5 hónapot. Ennek köszönhetően még aromásabb lett. 2019 egyébként az egész borvidéken szép évjáratot produkált, a 2018-as extra korai szüret után tavaly már helyreállt a világ rendje, így a Gelbmann Pincészetnél is a megszokottak szerint szüreteltek. Ahogy ők jellemzik a fajtát: a királyleányka nemcsak a szőlőben, a pincében is kezesbárány, viszonylag könnyű vele dolgozni.

Petőcz Pincészet – Chardonnay, 2019

A borvidék legnyugatibb részében, 5,5 hektárnyi területen gazdálkodó pincészetnél 2015-ben készítettek először a nagyközönség számára is elérhető palackos tételeket. Tőlük ma is többnyire reduktív borok kerülnek ki. Az ászári terület dombvidéki jellege, a mérsékelten nedves-hűvös éghajlata kedvez a fehérborok előállításának. 2019-es Chardonnay boruk hűtött, irányított erjesztéssel készült, száraz, barackos, déligyümölcsös illatú, a borvidékre jellemző ropogós savak ennél sem hiányoznak. Ha már egyébként Ászárra visz az utunk, semmiképp ne hagyjuk ki a programból Jászai Mari szülőházát és a Mini Skanzent.

Bősze Pincészet – Fanni Rosé, 2019

Szintén Ászáron található Bősze Csaba pincészete. Eddig nála is reduktív tételek készültek, ám az új feldolgozója már lehetővé teszi a hordós érlelést is, úgyhogy hamarosan azok a borok is debütálnak majd. Rozéja három szőlő – kékfrankos, zweigelt és pinot noir – házasításával készült. A borhoz már a kész rozékat házasította össze. Illatában elsősorban a piros bogyós gyümölcsök, leginkább málna és ribizli dominálnak, 3 gramm maradékcukor tartalma lágyítja a savakat. A kellemesen frissítő, üdítő rozé a nyár, a fesztiválok egyik nagy kedvence lehet.  

Currus Pincészet – Árnyékvilág, 2017

Maller Zsolt borász szerint a borvidék tökéletesen alkalmas arra, hogy a könnyed, illatos fajtákon kívül komplexebb, tartalmasabb borok is készüljenek itt. Úgy véli, hogy a furmint és a hárslevelű mellett a juhfark tudja igazán megmutatni a borvidék arcát. Árnyékvilág névre keresztelt bora is 100 százalék juhfark, mely egy évnyi hordós érlelés után került palackba. Zsoltnak egyébként valamennyi borát érdemes megkóstolni, hiszen mindegyik tartogat valami meglepetést, egyáltalán nem szokványos tételekről van szó. Sőt, nemsokára zenitből készült pezsgője is elérhető. Az ő pincéje Kocs településen található, mely elsősorban a kocsitoló versenye miatt lehet ismert bárki számára. Kocsra pedig el kell utazni, hiszen borvidéki rendezvényeken kívül Zsolt borai csak ott elérhetők.

Hilltop Borászat – Olaszrizling, Sós-hegy-dűlő, 2017

Egy olyan olaszrizling, ami mindenféle szempontból különleges. Érlelt tételről van szó egy olyan pincészettől, amely friss üde, reduktív boraival lett sikeres, (itthon még mindig Irsai Olivér boruk kel el legnagyobb mennyiségben). Az biztos, hogy ha valaki meg akarja ismerni az olaszrizlinget, akkor nem ezzel kell kezdeni, viszont arra tökéletes példa ez a bor, hogy megmutassa, milyen lehetőségek rejlenek a fajtában. Már megjelenésében is egyedi: gyönyörű aranyló színben pompázik, illatában mézes, akácvirágos, érett gyümölcsös jegyek dominálnak, ízében is hasonlóan komplex, ám teljesen száraz, ami szinte meglepő a megjelenése és illata alapján. A legfurább egyébként, hogy nem volt hordóban ez a bor. Hatalmas alkoholja (15,5%) viszont egyáltalán nem lóg ki, támogatja a testet. Nagy bor, mindenféle szempontból.

Kősziklás Pincészet – Pinot Noir, 2018

A dunaszentmiklósi pincészet kedvenc fajtája, melyet általában alacsony hőfokon erjesztenek, amit 1-2 napos hideg maceráció követ, mindezt azért, hogy megmaradjon a gyümölcsössége a bornak. Viszont a 2018-as év hihetetlenül meleg volt, ez felülírt mindent, melegen is erjedt. A bor aztán 10 hónapot töltött idősebb barrique hordóban. Az extrém meleg év ellenére a bor rendkívül gyümölcsös és fűszeres is egyszerre, 14 százalékos alkoholtartalma kellemesen melegít, de véletlenül sem zavaró. Igazán jól iható, nagyon finom pinot lett belőle.

Szivek Pincészet – Holló, 2017

Ismét egy vörösbor, ami fricskát mutat a fehérboros régió jelzőnek. A bor száz százalék merlot egy olyan esztendőből, amelyben még itt, Kesztölcön is tökéletesen beértek a merlot szemek. Érdemes kóstolni, hiszen ez valószínűleg nem lesz mindig így, nem minden évben készülhet el ez a bor. Spontán erjedt, 1,5 évet pihent 500 literes, használt hordóban. Már az illata is gyönyörű, a merlot összes aromajegyeit felfedezni benne. Nagyon gyümölcsös, főként meggyes illat, rózsabors, pici csoki, nagyon enyhe füstösség jellemzi. A korty hihetetlenül bársonyos, vakteszten senki meg nem mondaná, hogy Neszmélyi borvidékről való.