Akár syrah-nak, akár shiraznak hívjuk, ugyanarról a szőlőfajtáról beszélünk, és bármennyire is egzotikusan cseng a neve, semmi köze a Közel-Kelethez. Nem onnan indult világhódító útra, hanem Franciaországból, mégpedig a Rhone vidékéről, és bejárva Európát, Újvilágot, érkezett meg hozzánk is, mintegy két évtizeddel ezelőtt. A fajtából készült vörösbor jól érlelhető, fűszeres, testes, karakteres és izgalmas. Báránybordához keresve sem találnánk jobb kísérőt, de akkor is jól járunk, ha a filmnézéshez elmajszolgatott néhány kocka étcsokit öblítenénk le vele.

Legutóbb a Borsmenta Magazin sajtókóstolóján volt szerencsém kortyolgatni néhány syrah-t, hazai pincészetek vörösborait, bár a kóstolósorba a rendezvénynek helyet adó Boriroda tulajdonosa belecsempészett egy francia tételt is. Mivel vakon kóstolunk, volt meglepetés, nem is kicsi. Az este végére találtam új kedvencet, üdvözöltem régi ismerőst, és gazdagodtam rengeteg tapasztalattal. Százas rendszerben pontoztunk, a feltüntetett értékek az én pontszámaim.

1. Csányi Pincészet – Teleki Villányi Shiraz, 2019, Villány

Az, hogy nagyon friss tétel került a poharunkba, már a színén is látszott, de illata és főként íze azonnal elárulta, hogy nem sokat volt hordóban. Illatában intenzív piros bogyós gyümölcsöket lehetett érezni, valamint a syrah-ra oly jellemző ánizst, rózsaborsot. Ízében a gyümölcsök domináltak, kevesebb fűszer, lágy tannin, közepes sav. Jól jött volna hozzá egy kis hordófűszer, vagy füstösség. Frissessége végett nagyon jól iható, nyárestékre ideális. (84p.)

2. Kovács és Lánya Borászat – Syrah, 2018, Mátra

A feketeribizlis cukorkákra emlékeztető illata elsőre nagyon fura volt, elnyomott mindent, elrejtette a bort, nehezen lehetett felismerni – noha tudtuk – milyen fajtával is van dolgunk. Kis levegőztetés után aztán már fel lehetett fedezni a többi aromát is, a fanyar gyümölcsöket, a nagyon enyhén érződő hordófűszereket. A bor egyébként tartályban erjedt, majd hat hónapig hordóban érlelődött. (82p)

3. Kerekes Szőlőbirtok és Pince – Syrah, 2017, Mátra

A sorban ez volt az egyik kedvencem, egyébként ki nem találtam volna, hogy a Mátrából kóstolok syrah-t. Illatában azonnal jöttek a gyümölcsök, piros és sötétebb, erdei bogyós gyümölcsök, szilva, ánizs is, nagyon felismerhetően, feketebors, némi füst, szivar. Ízében a gyümölcsök mellett érezni lehetett némi csokit, kávét, ám mégsem volt nehézkes, inkább könnyen fogyasztható, jól poharazható bornak mondanám. (85p.)

4. IKON Borászat – Shiraz Dióstető, 2017, Balatonboglár

Illatában nagyon hasonlított az előzőhöz, mivel minden kör után felfedtük a borokat, itt már tudtam, hogy az előző a Mátrából jött, de azt hittem ez is. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ízében rengeteg fekete bogyós gyümölcs, igazi fűszeresség, a hordó pedig pont a gyümölcs súlyához adagolva. Meg is lepődtem egyébként, hogy csupán fél évet töltött nagy ászokhordóban, többnek gondoltam. Izgalmas, feszes, megkóstolnám báránysülthez is, szerintem illene hozzá. (84p.)

 6. Kovács Nimród Borászat – Soul Syrah, 2016, Eger

Intenzív gyümölcsös, fűszeres, füstös illattal indított. Ízében már jóval hangsúlyosabbak a fás jegyek, a gyümölcsök mellett a borsosság jött csokoládéval, vaníliával, bőrösséggel. A korty telt, izgalmas, kissé szárító tanninokkal, hosszú, ám kissé kesernyés lecsengéssel köszön el. A bor két terület, a Nyilasmár és a Nagyfai gyümölcseinek házasításával született, 18 hónapot érlelődött magyar és amerikai fahordóban. (84p.)

7. IKON Borászat – Fekete Tulipán Shiraz, 2016, Balatonboglár

Mély rubin színű bor, illatában gazdag gyümölcsösség és izgalmas fűszeresség. Feketeribizli, cseresznye, keleti fűszerek az aromatikában. Ízében is a feketebogyósok nyomulnak, testes, gazdag, kissé szárító tanninnal azonban. A bor egyébként tartályban erjedt, 16 hónapig érlelődött 225 literes magyar és amerikai tölgyfahordóban. Nekem a hordó kicsit sok volt, de étel mellé kortyolgatva, ez valószínűleg egyáltalán nem lóg ki. (84p.)

8. Chateau d’Ampuis; E. Guigal – Crozes-Hermitage, 2016, Crozes-Hermitage

A kakukktojás, amit vendéglátónk csempészett a sorba a magyar syrah-k közé. Már illatában is annyira különbözött az előtte kóstolt magyar tételektől, hogy először azt gyanítottam, talán nem is syrah, vagy esetleg valami házasítás. De bizony ez 100 százalék syrah volt, 35 éves tőkékről, a meredek lejtőkről kézzel szüretelve. Tartályban erjedt, majd 18 hónapot érlelődött hordóban. Illatában nagyon érett gyümölcsök jöttek, de a bogyósok itt inkább a háttérben voltak, a szilva volt nagyon erőteljes, rengeteg édes fűszer, bőrösség, némi medvecukor, ibolya. Illata alapján többet vártam a kortytól, nekem hamar lecsengett, meg is lepődtem, mikor felfedték, mit is iszunk valójában. (83p.)

9. Heumann Pincészet – Syrah, 2015, Villány

Egyértelmű volt a déli borvidék a színe, illata, de főleg íze alapján, valamint az is, hogy ez a syrah már fejlődni nem fog, de még egy ideig azért élménnyel fogyasztható. Illatában annyi minden érződött, hogy szinte felsorolni is nehéz: nagyon érett, már-már lekváros gyümölcsök, rumpuncs, ánizsos cukorka, keleti fűszerek, füst, kakaó. Ízében hozta az illat alapján elvártat, komoly tanninszerkezettel, közepes savakkal. A szőlő a borvidék siklósi területéről, löszös-meszes talajról érkezett, a bor tartályban erjedt, majd 500 literes magyar hordókban érlelődött 18 hónapig. Ha még van, meg kell inni, ne tartogassuk évekig. (85p.)

10. Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Syrah, 2015, Villány

2015 kiemelkedően napsütéses év volt, a nyáron jó pár hőségriadóval, így nem véletlen, hogy az évjárat borai erről a borvidékről érett, esetenként túlérett gyümölcsöket mutatnak ízben és illatban is egyaránt. Lédús feketeszeder, aszalt vörösáfonya, som, rengeteg fűszer, némi kávé jelenik meg a kortyban. Nekem érzetre az alkohol magasnak tűnt, de csak 13 % volt. A bor egyébként 225 literes mecseki és zempléni hordókban érlelődött 13 hónapig. (84p.)