Debrecenben és környékén az elmúlt időszakban annyi jó étterem és cukrászda nyílt, hogy már akár gasztrotúrát is lehetne szervezni oda. Városnézés közben, termálfürdőzés után már nem kell fél napokat azon gondolkodnunk, hol ehetünk házias ételeket, merre találunk hangulatos kávézót vagy hogy hol nassolhatunk őrületesen jó desszerteket.

Ha az ember Debrecenben van, mi mással is kezdhetné a falatozást, mint egy debrecenivel? Mindenképpen érdemes megkóstolni az Ikon Étterem párosát, mely már ránézésre is izgalmas. Ez a debreceni pikáns, fűszeres, ízletes, roppanós és szaftos. A hús az étterembe a kabai Kövér tanyáról érkezik. Ott a debrecenit mangalica és egy kevés szürke marha húsából készítik. A tanyán nevelt mangalicák kukoricán, árpán és zöldtakarmányon nevelkednek, a szürke marhák pedig azon, amit a legelőkön esznek. Azt, hogy tökéletes debreceniről van szó, mi sem biztonyítja jobban, hogy a helyi lakosok nemcsak helyben fogyasztásra, hanem gyakran elvitelre is vásárolnak az étteremtől, annyira ízlik nekik. 

Egy debrecenihez pedig a legjobb választás a mustár és a torma. A Heit torma például a Heit Pincészet remeke, ám ez a név elsősorban borosoknak lehet ismerős. Kézműves manufaktúrájuk elsősorban a régi magyar szőlőfajták népszerűsítését tűzte zászlajára, elsősorban az Érmellék fő fajtájának számító Bakatort. Tormáik azonban Debrecen vonzáskörzetéből, Létavértesről származnak. Sima, ecetes tormájuk is izgalmas, de ami igazán különleges, az a céklás tormájuk. Tormáik egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert vagy mesterséges adalékanyagot, és felbontás után is elállnak a szavatossági idő lejártáig (persze csakis hűtőben).

Ha Debrecenben járva mégsem az Ikon mellett döntenénk, ott a Maszek, az utcabár, mely egyébként Debrecen belvárosában, a Simonffy utcában üzemel. Házias jellegű konyhát visznek a nagyvárosokra jellemző színvonalon, hatalmas italválasztékkal, ebédmenüvel, fiatalos energiával. Érdemes megkóstolni csirkepaprikás raviolijukat, mely egyszerű és nagyszerű, ám a paprikást nokedli helyett töltött tésztával kínálják. Tökéletes, mint pohárdesszertjük is, a Rákóczi túrós. Bár ez sem a megszokott recept szerint készül, hiszen legutóbb a baracklekvárt cseresznyére cserélték, ám így is fantasztikus volt.

Ha valaki aztán debreceni kiruccanása során sem a mangalicára, sem a csirkére nem igazán vágyik, választhat a tiszai halak közül is. Debrecenben szintén működik egy Keszegsütő, amit a fővárosiak már jól ismerhetnek. Itt a hal a fő szempont, nem a körítés, nem a dekoráció. A magyaros fűszerezésű halak frissen, kovászolt kenyérrel és házias savanyúval kerülnek a tányérra. A nyári melegben talán nem is kell ennél nagyszerűbb fogás.

Ebéd után jöhetnek a desszertek és az aromás feketék. Ezekből sincs hiány Debrecenben. Jó kávéra beülhetünk a Nagytemplom közelében található Volt Egyszer kávézóba, de ha nincs időnk, magunkkal is vihetjük városnéző sétánkra, mert már ez is megoldható. Nincs messze a másik fantasztikus kávézó sem, a Black Sheep Roastery, mely Debrecen első kávépörkölője. Kávézás mellett itt a pörkölést is láthatjuk, ráadásul kutyabarát helyről van szó és ez ma már egyre több embernek fontos szempont helyválasztáskor.

Ha debreceni cukrászda után érdeklődünk, a rutinosabbak azonnal rá is vágják: Mákvirág. Nem véletlenül lett ilyen népszerű és híres a hely. Minőségi alapanyagokból, adalékanyag-mentes, guszta és egészen különleges süteményeket kínálnak. Utána pedig – mivel desszertekből sosem elég -, érdemes megkóstolni a Kiss-Virág Cukrászda süteményeit is.