Zefír, Zengő, Zenit, Zeusz, Zéta – az öt szőlőfajtában sokkal több a közös, mint azt elsőre gondolnánk. Kezdőbetűjükön túl, no meg azt leszámítva, hogy ezeket kevésbé ismerjük, leginkább az köti össze őket, hogy mindegyik Király Ferenc szőlőnemesítő munkájának eredménye. A nemesítésnek a célja az volt, hogy jó cukortermelő és megbízható minőséget és hozamot adó magyar fajtákat (ezerjó, furmint, hárslevelű, leányka) keresztezzen a bouvier-vel. Közülük talán a Zenit lett a legismertebb, mely 1976-ban kapott állami minősítést.

A Z-betűs fajtákat a Borsmenta Sajtóklub-kóstolóján teszteltük, és mondanom sem kell, hogy még mi is nagyon kíváncsian vártuk a borokat. Nem igazán ismerek olyan embert, akinek lehetősége nyílt rá, hogy egyszerre 12 Z-betűs fajtát kóstoljon egymás után, és így még össze is tudja hasonlítani őket. Én is még csak külön-külön találkoztam velük. Persze nem könnyű összeszervezni egy ilyen eseményt, tekintve hogy például a Zétát a Tokaji borvidéken kívül máshol nem lehet megtalálni, a Zeusz is a szinte csak a Badacsonyi borvidék vulkánjain terem. A teszten a borokat vakon kóstoltuk, 100 pontos rendszerben pontoztunk, a szárazakkal kezdtük és az édesekkel fejeztük be (a zárójelben természetesen az én pontjaim láthatók). Kóstolónknak a Déli pályaudvar közelében található hangulatos borbár, a Boriroda adott helyet.

És akkor jöjjenek a borok:

Zefír – Ki is vagyok? – Pfneiszl Pincészet, Sopron
Tökéletes kezdésnek bizonyult, hiszen intenzív illatú, hihetetlenül friss és üdítő bor, sok citrussal, grapefruittal, ropogós savakkal, alacsony (11,5%-os) alkoholtartalommal, pici kesernyével a végén. A bor 2018-as, a szőlő pedig hárslevelű és leányka keresztezésének eredménye. Érdemes megkóstolni, sok zefírt ugyanis nem találni az országban, ez ráadásul egy igazi nyári itóka, az elkövetkezendő hónapokban biztos bármikor jól fog esni egy-két pohárral belőle. A névválasztás sem véletlen (Ki is vagyok?), hiszen sokan semmit nem tudnak a szőlőről. Alig van, aki ismeri, még kevesebb, aki már ivott is belőle készült bort. A pincészet webshopjából beszerezhető 1990 forintos áron. (84 pont)

Zenit – Kemenczés Borház, Cegléd
Egy teljesen más Z-betűs fajta szintén 2018-ból. Bár a borház feldolgozója Cegléden található, a zenithez a szőlő a Mátrából érkezett. A szőlőfajta maga egyébként ezerjó és bouvier keresztezésének gyümölcse. A bor illata könnyed, főként citrusokat és némi körtét érezni benne. Ízében aztán átveszi a szerepet a fehér húsú barack. A kortyban pici édesség is feltűnik a friss savak mellett, ám az összképet némileg árnyalja az emelkedett alkohol. Könnyed test, visszafogott lecsengés jellemzi. A végén ennél is felbukkan a pici kesernye, mintha csak a Z-betűsek ismérve lenne. A bort a pincénél lehet beszerezni 1800 forintos áron. (82 pont)

Zenit – Mérész Sándor Projekt, Etyeki Kúria
Illatában rengeteg fehér virág, meg valami fura hagymás aroma tűnik fel, ami miatt a kóstolón szinte mindenki azonnal ételekre gondolt. Ízében már inkább a déligyümölcsök dominálnak. Savszerkezete kerek és elegáns, a korty telt és komplex, az alkohol érezhetően melegít (14 %). 2017-es reduktív bor, az erjedést követően még négy hónapig finomseprőn érlelték. Egyértelműen érdemes gasztronómiában kipróbálni, ételekhez párosítani, én személy szerint valami tejszínes csirkés ételt tálalnék mellé. A bor a bortársaságnál is kapható 2300 forintos áron. (83 pont)

Zenit – Thetis Birtok, Balatonfüred-Csopak
Friss, üde, közepesen intenzív illatában leginkább érett alma és fehér húsú gyümölcsök jelennek meg. Élénk, tiszta ízérzete az alma és a citrusok mellett rózsára emlékeztet. A korty telt és kerek, van benne lendület, savai intenzívek, de nem bántóak. Komplex, közepesen hosszú lecsengésű, egyensúlyban lévő bor, melynek alkoholja nem elhanyagolható, ám mégsem lóg ki egyáltalán (14%). A bor a pincénél kapható (2000 Ft), no meg a füredi Sparhelt bisztróban. Én ott legutóbb spenót krémleveshez ettem, tökéletes volt hozzá. A száraz borok közül egyébként ez nyerte meg a kóstoló „versenyét”. (84 pont)

Zengő válogatás – Tánczos Pince, Balatonfüred-Csopak
Illatában fehér virágok, körte, egres, citrusok és konyhakerti fűszerek bukkannak fel. A korty nagyon friss és üde, savai talán túl intenzívek is, alkoholja fehérborhoz képest kiugróan magas (15%). A zengő 1982 óta egy államilag elismert szőlőfajta, az ezerjó és a bouvier házasságának gyümölcse.  A pincészet területei (4,4 ha) a festői szépségű Nivegy völgyben találhatók, vegyszermentes gazdálkodást folytatnak, a szőlő saját élesztőivel dolgoznak. A bor kapható a Monarchia borkereskedésnél is, 2790 forintos áron (83 pont).

Zengő – Borsika Pince, Mátra
Közepesen mély, aranysárga színe, no meg virágos, mézes, mazsolás illata alapján édes bort vártam volna, meglepetés is volt, hogy ez még a száraz kategória (csupán néhány gramm a maradkcukor-tartalma). Ízében már sehol nincs az illatban beígért méz vagy aszalt gyümölcs, viszont van benne lédús kajszi és mandula. Alkoholja melegíti a kortyot (14%). Rövidebb lecsengésű tétel. A borhoz egyébként a szőlő az Egytag dűlőből érkezett, tartályban erjedt, majd átkerült hordóba, ahol fél évet töltött. A bor kapható a Borbázis borkereskedésben is, 1990 forintos áron (81 pont).

Zengő – Hajdu Roland, Bükk
A vakkóstolón az első korty után gyanús volt számomra, hogy Roland bora került a poharamba. 50 gramm/liter maradékcukor tartalmával éppen hogy az édes kategóriába tartozik, és egyértelműen a gyümölcsös desszertek legjobb kísérője, legyen akár túrós-barackos, narancsos vagy persze almás édesség a tányéron. Ha valaki kedvet kap a Z-betűs borokhoz, érdemes a Bükk felé venni az irányt, ott több fajtát is megkóstolhat, a borászok a zengő mellett elsősorban a zenittel foglalkoznak. Ez a bor a pince webshopjában kapható 1950 forintos áron (83 pont).

Zenit – Koltai Pincészet, Szőlősgyörök
Késői szüretelésű zenit 2018-ból, a Balaton déli partjáról. Lépesmézes illattal, nagyon lágy, finoman gyümölcsös aromával. Illata után édesebbet vártam volna, ám ez a bor nem a cukorról, hanem egyértelműen az érett gyümölcsökről szól. Komplex ízkavalkád, remek savakkal, közepesen hosszú utóízzel. A bor a pincészetnél kapható 4000 forintos áron (85 pont).

Zeusz – Borbély Családi Pincészet, Badacsony
Késői szüretelésű Zeusz (ezerjó és bouvier keresztezése) 69 gramm/liter maradékcukorral. Illatában nagyon bódító, rengeteg akác, és egyéb fehér virágok. Ízében kevésbé intenzív, érett, fehér húsú gyümölcsöket érezni leginkább. Ezt a bort is inkább gyümölcssalátához tudnám elképzelni, mint komolyabb desszertekhez. Meglepő volt, hogy 2017-es, sokkal idősebbnek gondoltam volna. A bor a pincészetnél kapható 5 ezer forintos áron. (81 pont).

Zeusz – Borbély Családi Pincészet, Badacsony
Az előző bor egy évvel fiatalabb kisöccse 2016-ból. Elsőre azt gondolhatnánk, a két bor között csak az évjárat a különbség, ám valójában teljesen más, mint az előzőleg kóstolt tétel. Illata kevésbé bódító és kevésbé komplex, ízében egyszerre édes és savanyú, mint egy cukor nélkül készített sárgabaracklekvár. Ez az évjárat kapható a Borbázis borkereskedésnél is, 5290 forintért (80 pont).

Zéta – Intuition Szamorodni – Holdvölgy Pincészet, Tokaj
Illatában és ízében ezerféle aroma, a fügétől, datolyától kezdve az érett gyümölcsökön át a mazsoláig minden, mintha egy doboz arab édességbe szagolna bele az ember. A korty tömör, de egyben nagyon selymes is. Komplex, ásványos, érett déli gyümölcsökkel, finom botritisszel, hosszú lecsengéssel. Az édes szekció egyértelmű nyertese lett. A bor (2008-as tétel) a borászat webshopjában kapható, 8000 forintos áron (86 pont).

Fotók: Vető Gábor